Mitsubishi Klub Egyes�let
Mitsubishi Lancer Safety Car Mitsubishi Race Car Mitsubishi I-mev Mitsubishi Space Star

Mitsubishi ASX - bemutató

2010-07-04 15:09:58
Írta: Norbi


Magyarországon is bemutatkozik a Mitsubishi legújabb modellje, a crossover ASX, mely már megrendelhető a hazai márkakereskedésekben. Nézzük, mit is tud a legújabb Mitsubishi! 

40 évvel azután, hogy a Mitsubishi önálló autógyártó vállalatot hozott létre, valamint 140 évvel azután, hogy a Mitsubishi-csoport megalakult, nagy lépésre szánta el magát kedvenc japán autógyártónk! A hosszútávú piaci előrejelzésekre, valamint az európai vásárlók igényeire reagálva az MMC vezetése úgy döntött, hogy ezentúl nem egy SUV-modellekre alapozó márka lesz, hanem különleges, környezetbarát személyautókat és crossovereket fog gyártani, mindemellett természetesen megtartja jelenlétét a terepjárók kategóriájában is!  

Mi is az a crossover? Írjuk be egy elektronikus szótárba, a magyar fordítás a következő lesz: keresztváltó. Nos, ebből valamilyen keresztezésre, átmenetre gondolhatunk, amivel nem járunk messze az igazságtól. A crossover leginkább a normál személyautó és az SUV-kategória között helyezkedik el. SUV-okhoz hasonlatos kombi forma, de kisebb méretben. A hasmagasságuk nagyobb mint a személyautóké, de nem olyan nagy, mint egy SUV-é. A kicsit megemelt karosszéria legnagyobb előnye a hétköznapokban, hogy könnyebb a be- és kiszállás, valamint a forgalmat is könnyebben átlátjuk (persze csak addig, amíg nem a crossoverek lesznek többségben). 2005-ben ebben a szegmensben csupán két modell szerepelt és 105.000 db autót adtak el Európában. 2010-re 12-15 modell osztozik a kb. 485.000 darabos eladáson, vagyis rendkívül fontos lesz ez a piac a gyártóknak. Ebben a kategóriában indul a Mitsubishi az ASX modellel, mely a cX koncepcióból fejlődött szériaérett változattá. 

Koncepcióból valóság: 

A Concept-cX a 2007-es Frankfurti Autószalonon mutatkozott be a nagyközönségnek, sikeres fogadtatása meggyőzte az MMC vezetőit, hogy sorozatgyártású modellt kell készíteni belőle.


A közel 20 cm-rel hosszabb (4,295 m szemben a tanulmány 4,11 méterével), kicsit magasabb (+ 6,5 cm) és szélesebb (+ 2 cm) ASX hátsó ajtaja az optimális térkihasználás érdekében meredekebben áll, ám összességében az ASX megőrizte a cX koncepció alapvető formai elemeit, illetve a
személyautósan magabiztos kiállást. 

A cX tanulmány ’kompakt ék alak’ formai koncepcióját megtartva a tervezők optimalizálták a teljes formát, maximálisan kiaknázták a 14,5 cm-rel hosszabb tengelytávot (2,67 m szemben a tanulmány 2,525 méterével), és alacsonyabb, jobban egyensúlyban lévő sziluettet alakítottak ki, amelybe jobban integrálták a dudorodó kerékjárati íveket. Ennek megfelelően a tetővonal most úgy fut az autó hátulja felé, hogy optimalizálja az aerodinamikai teljesítményt (Cd: .32), illetve hogy kiemelje a modell dinamikus profilját. Elöl a vadászrepülő-hűtőmaszk azonos a Lancerével vagy az Outlanderével. Ám az ASX-en vastagabb keret övezi, amely maga is egybeolvad a motorházfedéllel. A motorházfedél kettős domborítása két célt szolgál: a vezető jobban látja az autó elejét, és így javul az autó kezelhetősége szűk helyen, másrészt így a rövidebb első túlnyúlás ellenére is jobb lehet a gyalogosvédelmi teljesítmény.



Hátul az volt a cél, hogy alacsonyabb és szélesebb legyen a sziluett, ugyanakkor az autó a rövid túlnyúlás ellenére se hasson darabosnak. Ezért kapott éles, aerodinamikai élt a hátsó lámpa alja, ezért döntöttek a hátsó lámpatestek, illetve ezért van széles, trapéz alakú bemélyedés a két lámpa között a rendszám számára. 



A modellt Japánban RVR néven forgalmazzák, Európában pedig ASX néven, mely eredetileg a 2001-es Deroiti Autószalonon bemutatkozó Outlander koncepcióautójának neve volt.

Technológia: 

Az új modell a Project Global nevű padlólemezre épül, mely azonos pl. az Outlander padlólemezével.  Az Outlander 2,67 m hosszú tengelytávjára épülő, de annál 34,5 cm-rel rövidebb ASX szükségszerűen megkapta az Outlander szerkezeti elemeinek jelentős részét, illetve alapvető felépítését (MacPherson első-, multi-link hátsó felfüggesztés), ám mindezt természetesen a kisebb és könnyebb modellhez hangolták. 

Újdonság, hogy elektromos szervokormányt építettek az autóba, vagyis nem a motorról, egy bordásszíj segítségével hajtott szivattyú által előállított olajnyomás segít a kormányzásban, hanem egy elektromotor. Ennek következtében csökken a belsőégésű motor terhelése, csökken az emisszió, a fogyasztás. A kormányzással kapcsolatos újdonság, hogy immár (végre) nem csak fel-le, hanem tengelyirányban is állítható a kormány. Persze a régi Mitsusoknak ez nem újdonság, egy-egy régi Lancerben például találkozhattunk már ezzel, csak az újkori "háromgyémántosokból" hagyták ki a mérnökök. 

Az autóvásárlásnál ma már alapvető szempont az autó által nyújtott biztonság, így az aktív és passzív biztonsági berendezésekben nincs hiány az ASX-ben: 

  • Mitsubishi RISE (A Mitsubishi saját fejlesztésű “Megerősített Ütközési Biztonságot nyújtó Fejlesztés” szerkezeti kialakítás jelentős előnyökkel jár az ütközésbiztonság terén, az energia és a terhelés elosztásában az oldalirányú és a ráfutásos balesetekben, valamint a karosszéria deformálódásának szabályozásában) karosszériaszerkezet
  • ABS
  • Kipörgésgátló
  • Aktív stabilitáskontroll
  • Elektronikus fékerőelosztó
  • Vészfékasszisztens
  • Hegymeneti elindulássegítő
  • Vészfékezéskor felvillanó vészvillogó
  • 7 légzsák (vezető, utasoldali első valamint oldallégzsákok, függönylégzsákok elöl-hátul, vezetőoldali térdlégzsák)
  • 160 fokos Super HID széles látószögű xenon fényszórók
  • stb.

Motorválaszték:

Benzinmotor: 4A92, 1,6 l-es, DOHC, MIVEC 

Ez a motor a Coltban található 1,5 l-es blokk alváltozata. A 4A9-es motorcsalád 2004-ben mutatkozott be az új Coltban. A Mitsubishi fejlesztette és a Daimler-Chrysler gyártotta a motort. Ez volt az első négyhengeres Mitsubishi motorcsalád, mely alumínium blokkot kapott. Az ASX-ben ez az 1,6-os megkapja a ClearTec csomagot és ötfokozatú manuális váltót kapcsolnak hozzá. A benzines változat csak 2WD változatban kapható. 

Diesel motor: 4N13, 1,8 l-es, DOHC, MIVEC, Common Rail Diesel motor 

A Mitsubishi legújabb, a Mitsubishi Heavy Industries-zel közösen fejlesztett és gyártott korszerű Diesel motor. Fejlesztését 2006 júniusában jelentették be. Teljesíti a jelenleg érvényben levő EURO V-ös emissziós előírást. 

A motor megkapta a Mitsubishi innovatív változó szelepvezérlési rendszerét, a MIVEC-et. Ez az első személygépjárműbe szerelt Diesel motor, mely változó szelepvezérléssel rendelkezik! 

A rendkívül éles verseny által jellemzett európai piacon, az erős riválisokkal szemben stratégiai fontosságú a kiemelkedően sima járású, 1798 cm3 lökettérfogatú, “4N13” jelű és alacsony emissziójú Mitsubishi MIVEC Diesel motor, amelynek környezetvédelmi teljesítményét tovább fokozza a minden változatán alkalmazott ClearTec alacsony CO2 emissziójú csomag: 

  • Automatikus Stop&Go rendszer
  • Diesel részecskeszűrő
  • Elektromos szervokormány
  • Energia visszanyerést irányító rendszer
  • LED-es hátsó lámpák
  • Kis gördülési ellenállású gumiabroncsok
A Diesel motorral szerelt változat elérhető 2WD, valamint 4WD változatban is, mindkét esetben a motorhoz hatfokozatú manuális sebességváltó kapcsolódik.

   1,8 DID 2WD (6 M/T)
 1,8 DID 4WD (6 M/T)
 1,6 MIVEC 2 WD (5 M/T)
 Lökettérfogat [cm3]
 1798 1798
1590
 Teljesítmény [KW / 1/min]
 150 / 4000
150 / 4000
117 / 6000
 Nyomaték [Nm / 1/min]
300 / 2-3000
300 / 2-3000
154 / 4000
 CO2 kibocsátás [g/km]
 145 150
135
 Végsebesség [km/h]
200
198
183
 Gyorsulás 0-100 km/h [s]
 9,7 9,7
11,4
 

Belső tér, felszereltségek:

Az utastérben is folytatódik a határozott, sportos elegancia, itt a hangsúly a formára, a kárpitozásra és az anyagokra került, nem pedig az SUV-kban megszokott fantáziavilág végtelen variálására. A külsővel harmóniában lévő kabin a ’dinamikus minőség’ egyértelmű érzését kelti – ezt fejezi ki az árnyékolóval ellátott műszeregység, amely azonos az Outlanderével, míg a műszerfal körüli puha anyag egészen rányúlik az ajtókra. Az ezüstszínű dekorációs elemek az audiorendszer két oldalára és az ajtók belsejére kerültek. Az olyan elemek, mint a váltókar körüli krómozott gyűrű, vagy a motorkerékpárok által ihletett ezüstszínű betétek a középkonzol két oldalán és a műszerek körül a meglepetés erejével hatnak.



Az anyagokat is úgy válogatták össze, hogy a megfelelő tapintást és látványt nyújtsák. Bár a belső tér koncepciójának alapja egyszínű fekete, a felületek és az anyagok kontrasztos alkalmazása dinamizmust generál. Éppen ezért rendkívül nagy figyelmet fordítottak azokra a helyekre, ahol az utasok megérintik a belső teret. Így létrehozták azt az újfajta, kéttónusú, párnázott felületet, amelynek kontrasztos egyenetlenségei sportos hatást keltenek. Ugyanez a megközelítés volt érvényes az üléshuzatra is, amelynél a Mitsubishi tervezői és a textiliparban dolgozó partnereik olyan új, ’dombornyomott’ anyagot hoztak létre, amely fokozza a sportos, dinamikus minőség érzetét, illetve a visszafogott, fekete belső tér látványos, háromdimenziós vizuális eleme.
Utastér-kialakítását és használati értékét tekintve a visszafogott megjelenésű ASX igazi telitalálat.  A hosszú, 2,67 méteres tengelytávból úgy tudták a lehető legtöbbet kihozni, hogy az ötüléses ASX-ben egész sor, a használati értéket javító megoldást alkalmaztak, amely megfelel a kompakt méreteknek, illetve a potenciális vásárlók valószínűsíthető rakodási igényeinek az alaphelyzetben 416 literes csomagtartón felül:
  • Állítható hátsó üléstámlák
  • Hátsó kartámasz:
  • síléctartó nyílással
  • pohártartókkal
  • 60:40 arányban osztott hátsó ülés,
  • Easy-fold elfektethető hátsó üléspad,
  • Padló alatti tálca (mintegy 30 literes),
  • Hasznos kampók és fények.
A nappalira emlékeztető érzés elsősorban az ASX panoráma üvegtetejének köszönhető. Ilyet első ízben alkalmaz a Mitsubishi. A nagyméretű (954 x 860 mm) UV-szűrős üvegpanel nappal (napfénytetőként) és éjszaka (holdfénytetőként) egyaránt élvezhető, s körülötte ’Holdfény’ LED-világítás látható. Ehhez a panoráma üvegtetőhöz szériatartozék az elektromos állítású árnyékoló. Már az alapváltozatban is szériafelszerelés lesz a rádiós CD-lejátszó MP3 funkcióval, AUX-in csatlakozóval, 4 hangszóróval, a manuális klímaberendezés, a hét légzsák, az Aktív stabilitáskontroll és a Kipörgésgátló, stb.
A magasabb felszereltségi szinteken automatikus klímaberendezés, eső-, és sötétedésérzékelő, sebességtartó automatika, multi-funkciós kormánykerék, hátsó tolatóradarok, Bluetooth™ és USB csatlakozás, sötétített üvegezés, Super HiD “széles látószögű” xenon fényszórók, kulcs nélküli nyitás és motorindítás, bőrkárpitozás, Mitsubishi Multi-Kommunikációs Rendszer HDD-alapú navigációs rendszerrel és zenei szerverrel, Rockford Fosgate™ Premium audiorendszer szintén része lesz az ASX felszereltségének.

Méretek, további műszaki adatok:


   Hossz. [mm]
Szél. [mm]
 Mag. [mm]
Tengelytáv [mm]
 Nyomtávok (elöl/hátul) [mm]
 Tömeg [kg]
 Cd Abroncs-méretek
 Csomagtartó [l]
 Mitsubishi ASX
4295
1770
 1615  2670  1525/1525 1270-1525
0,32
215/65R16
416

Forrás:

mitsubishimotors.hu

További információk:

Műszaki adatok

Felszreltség

Árak

Rövidítések:

SUV - Sport Utility Vehicle

RISE - Reinforced Impact Safety Evolution

MIVEC - Mitsubishi Innovative Valve timing Electronic Control system

Hozzászólások

» Eddig még nem szólt hozzá senki.

www.coolio.hu & www.bereilaszlo.hu